De 11 grootste massamoordenaars aller tijden (met een Belgisch tintje)

36335
10 ergste dictators uit de geschiedenis

11 Yakubu Gowon (19 oktober 1934 – ), Nigeria: 1.100.000

Yakubu Gowon 1 van de grootste massamoordenaars in de geschiedenisYakubu Gowon was het voormalig staatshoofd van Nigeria van 1966-1975. Zoals zo vaak begint dit trieste verhaal met de ontdekking van olie. Deze werd gevonden in de Niger-delta, waar de spanningen reeds hoog waren tussen de oostelijke regio (onder leiding van Ojukwu) en de rest van het land (geregeerd door Yakubu). Er werd een voor beide leiders niets betekenende nep overeenkomst getekend genaamd het “Aburi akkoord”. Yakubu begon echter druk te zetten in de oostelijke regio om Ojukwu te testen. Ojukwu liet zich niet wegdrukken en scheurde zijn regio af van de rest van Nigeria. Hij riep zijn gebied uit tot de onafhankelijke “Republiek van Biafra”. Deze actie startte een oorlog waarin 100.000 soldaten de dood zouden vinden. Door een blokkade van het gebied, vonden nog eens 1 miljoen burgers van Biafra de hongerdood.

10 Mengistu Haile Mariam (21 mei 1937 – ), Ethiopië: 1.500.000

Mengistu Haile Mariam vermoorde 1,5 miljoen politieke tegenstandersMengistu Haile Mariam was de president van Ethiopië van 1977 tot 1991 en ook kolonel van de Derg, de Ethiopische militaire junta. De Derg voerde de “Ethiopische Rode Terreur”, een campagne van onderdrukking tegen rivaliserende Marxistisch-Leninistische burgergroepen in Ethiopië. In de jaren die volgden, werden door de Rode Terreur campagne tussen de 750.000 en 1,5 miljoen tegenstanders vermoord.

9 Kim Il Sung (15 april 1912 – 8 juli 1994), Noord-Korea: 1.600.00

Onder het bewind van Kim Il Sung zouden 1,6 miljoen Noord-Koreanen de dood hebben gevondenKim Il Sung was de “Grote Leider” van Noord-Korea van 1948 tot zijn dood in 1994. Hij is de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Hij ijverde voor een geleide economie, waarbij de regering alle beslissingen kon nemen voor het land. Kim Il Sung was niet geliefd bij zijn volk, maar om de controle op de macht te houden richtte hij over heel het land gevangenissen op, waarin zijn tegenstanders zijn proces werden opgesloten en vermoord. Onder zijn bewind zouden 1,6 miljoen andersgezinden de dood hebben gevonden.

8 Pol Pot (19 mei 1925 – 15 april 1998), Cambodja: 1.700.000

Pol Pot leidde de Rode Khmer in CambodjaPol Pot was een Cambodjaanse politicus en revolutionair die de Rode Khmer leidde van 1963 tot 1997. Hij voerde een totalitaire dictatuur, waarin zijn regering stedelijke inwoners naar het platteland dwong om te werken als dwangarbeiders op collectieve boerderijen. De gecombineerde effecten van executies, zware werkomstandigheden, ondervoeding en slechte medische zorg veroorzaakte de dood van ongeveer 25 procent van de Cambodjaanse bevolking. Ongeveer 1,7 miljoen mensen zijn omgekomen als gevolg van zijn beleid in zijn vierjarige premierschap.

7 Ismail Enver Pasha (22 november 1881 – 4 augustus 1922), Ottomaanse (Turkse) Rijk: 2.500.000

Ismail Enver Pasha is verantwoordelijk voor de Armeense genocideHij was de belangrijkste leider van het Turkse Ottomaanse Rijk in de zowel de Balkan oorlog (1912-1913) als in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Als minister van oorlog was hij niet erg nuttig en bekwaam en werd telkens weer verslagen. Zijn verpletterende verlies bij de Slag van Sarikamish had een zondebok nodig, en dat is toen hij besloot om de schuld voor de mislukking bij de Armeniërs te leggen. Dit was het begin van wat nu bekend staat als de Armeense genocide. Het woord “genocide” werd bedacht om deze gebeurtenis te beschrijven. Tijdens deze volkerenmoord die startte in 1915 vonden 2,5 miljoen Armeniërs de dood.

6 Napoleon Bonaparte (15 augustus 1769 – 5 mei 1821), Frankrijk: 4.000.000

Napoleon Bonaparte was een Frans generaal en dictator tijdens de Franse Revolutie. In de oorlogen van Napoleon Bonaparte stierven 4 miljoen mensenTijdens zijn veldtocht tegen Rusland leed hij zware verliezen. Uiteindelijk werd hij definitief verslagen in de Slag bij Waterloo. Daarna bracht hij zijn laatste jaren in Britse gevangenschap op het eiland Sint-Helena door. In de Napoleontische oorlogen en de Franse revolutionaire oorlogen zouden uiteindelijk 4 miljoen mensen (soldaten en burgers langs beide kanten) de dood vinden. Volgens een autopsie stierf Napoleon Bonaparte in 1821 aan maagkanker.

5 Hideki Tojo (30 december 1884 – 23 december 1948), Japan: 5.000.000

Hideki Tojo was verantwoordelijk voor de aanval op Pearl Harbor Hideki Tojo was een generaal in het keizerlijke Japanse leger en eerste minister van Japan. In de Tweede Wereldoorlog was hij verantwoordelijk voor de aanval op Pearl Harbor en was hij de bondgenoot van Nazi Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij veroordeeld voor oorlogsmisdaden en het voeren van oorlogen van agressie, oorlogen in strijd met het internationaal recht, en het voeren van niet uitgelokte aanvalsoorlogen tegen een groot aantal landen zoals China, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Hij zou ook veroordeeld worden voor het onmenselijke behandeling van krijgsgevangenen. Hij is verantwoordelijk voor de dood van 5 miljoen Chinezen en talloze krijgsgevangenen. Voor zijn misdaden werd hij in 1948 opgehangen.

4 Koning Leopold II (9 april 1835 – 17 december 1909), België: 10.000.000

10 miljoen Congolezen vonden de dood onder het bewind van Koning Leopold II van BelgiëLeopold II was koning van België van 1865 tot 1909 en was de oprichter en eigenaar van zijn privé kolonie Congo. Leopold II verdiende een fortuin met Congo, aanvankelijk door het verzamelen van ivoor, en na een stijging van de prijs van rubber in de jaren 1890, door gedwongen arbeid van de inboorlingen om rubber te oogsten en te verwerken. Hij gebruikte grote sommen geld uit deze exploitatie voor publieke en private bouwprojecten in België. Voor zijn dood schonk hij de privé gebouwen aan de staat om ze te kunnen behouden voor België. Onder zijn regime vonden 10 miljoen Congolezen de dood.

3 Adolf Hitler (20 april 1889 – 30 april 1945), Duitsland: 30.000.000

Adolf Hitler vermoorde 6 miljoen Joden in de HolocaustAdolf Hitler was Rijkskanselier van nazi-Duitsland van 1933 tot 1945. Hij lag aan de basis van de Tweede Wereldoorlog en de daarin uitgevoerde Holocaust. De Holocaust is de systematische vervolging van Europese Joden. Deze genocide leidde tot de dood van 6 miljoen Joden in vernietigingskampen in Duitsland, Polen en andere Europese landen. Onder zijn leiding werden doorheen Europa nog eens 17 miljoen burgers gedood en nog eens miljoenen soldaten vonden de dood in de vijf jaar durende oorlog. Toen de nederlaag van nazi-Duitsland onomkeerbaar was pleegde Hitler zelfmoord in zijn ondergrondse bunker in Berlijn.

2 Joseph Stalin (18 december 1878 – 5 maart 1953), Sovjet Unie: 40.000.000

Joseph Stalin is een van de grootste massamoordenaars in de geschiedenisStalin was de paranoïde opvolger van Lenin en de leider / dictator van de Sovjet-Unie van midden jaren 20 tot aan zijn dood in 1953. Stalin legde Oekraïne een opzettelijke hongersnood op, doodde miljoenen van de rijkere boeren – of ‘koelakken’ – terwijl hij ze van hun land dwong, “zuiverde” zijn eigen partij en hij stuurde miljoenen landgenoten naar de Goelag om er te werken als slaven en nooit meer terug te keren. Zijn totaal aantal slachtoffers wordt geschat op ongeveer 40 miljoen.

1 Mao Zedong (26 december 1893 – 9 september 1976), China: 60.000.000

Mao Zedong is de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis van de mensheidMao Zedong was een Chinese communistische revolutionair en de grondlegger van de Volksrepubliek China die hij bestuurde, als voorzitter van de Communistische Partij van China, vanaf de oprichting in 1949 tot aan zijn dood in 1976. Tijdens zijn eerste vijf jaar als leider van 1949 tot 53 heeft hij 6 miljoen Chinezen systematisch vermoord door hen te veroordelen tot de dood of door hen naar “hervorming door arbeid” kampen te sturen. Hij verdedigde zijn acties in deze vroege jaren door ze te bestempelen als nodig voor de veiligheid van de “De Volksrepubliek China”. In 1957 lanceerde hij de “Grote Sprong Voorwaarts” campagne die erop gericht was om de de Chinese economie snel te transformeren van een agrarische naar een industriële. Mao Zedong wilde van China de grootste exporteur van staal maken maar dit plan werd geen succes, want door de slechte kwaliteit van het staal kwam er geen geld binnen. Tussen 1958 en 1962, woedde er een oorlog tussen de boeren en de staat, waarbij de “Grote Sprong Voorwaarts” campagne heeft bijgedragen tot een wijdverspreide hongersnood die aan 20 miljoen Chinezen het leven kostte. Van 1966 tot 1976 vond in China onder leiding van Mao Zedong de “Culturele Revolutie” plaats met als doel om de ‘echte’ communistische ideologie te behouden. Mao Zedong droeg zijn volgelingen op om iedereen om te brengen wie het niet met deze ideologie eens was. Miljoenen tegenstanders vonden hierbij de dood. 45 tot 60 miljoen Chinezen vonden onder zijn bewind de dood.

 

Loading

Facebook Comments